Home » Support » FAQ » FTP / Bestandsbeheer

Vragen over het gebruik van FTP / Bestandsbeheer

3 Onderwerpen

Hoe gebruik mijn eigen scripts op de server?

Op onze web servers kan er gebruikt worden gemaakt van CGI scripts. Deze moeten worden geupload naar de desbetreffende map namelijk "cgi-bin" in de boomstructuur van de ftp directory.

Scripts kunnen zowel in PERL of andere CGI talen zijn geschreven.

Enkele tips voor het gebruik van CGI scripts:
    • Upload naar de cgi-bin directory en wees er zeker van dat de files de juiste permissies hebben. Alle scripts op onze servers moeten de volgende permissies hebben: 755 (rwx-rx-rx).
    • Upload in ASCII transfer mode (en niet BINARY mode).
    • De eerste line van het script moet beginnen met #!/usr/bin/perl

Secure FTP-en met TLS (FTPS) onder Linux

Voor de linux gebruikers onder ons is het lastig om een geschikte ftp client voor X te vinden die TLS ondersteund.
    Voor KDE bestaat er "kasablanca", maar de GNOME users zijn gebonden aan command-line clients zoals ftp-ssl of lftp* .

Gelukkig bestaat er de mogelijkheid om dmv een zgn "wrapper" verbinding te maken met een FTPS capable server (zoals die bij Nederland Live) met uw eigen bestaande ftp-client.

Om onderstaande instructie's uit te kunnen voeren is het handig dat u enigzins bekend bent met het zelf compileren van software op uw linux machine.

Installeren van tlswrap:

# tar xvzf tlswrap-1.0x.tar.gz (boel uitpakken)
    # cd tlswrap-1.0x/
    # ./configure (configureer de source voor uw systeem ..      eventuele missing libs moeten misschien nog extra installed worden)
    # make (compileer de code)
    # sudo make install (install de binary / gebruik eventueel "checkinstall" als u er eerst een package van wilt maken!)

Starten van tlswrap:

# tlswrap -t "#&:%+" (de "-t" parameter is nodig aangezien er standaard in onze usernames een "@" zit (zie ook de tlswrap docs) deze is hier vervangen met een "&").
    Er verschijnt zoiets als:

TLSWrap v1.02 (c) 2002-2005 Tomas Svensson <ts@unix1.net>
    Servicing up to 5 clients on 127.0.0.1:7000
    Running as process 17408

Als u dit ook ziet werkt de wrapper naar behoren en kan ermee verbonden worden via uw eigen ftp-client**.
    Geef in uw eigen ftp-client de volgende gegevens op:
    • hostname: localhost
    • port: 7000
    • username: ftpuser@uwdomein.tld&ftp.uwdomein.tld:21
    • password: uw wachtwoord
    Et voila!

Voor vragen/opmerkingen hierover kunt u een bericht bij ons achterlaten

*Het is uiteraard wel mogelijk om kde software onder gnome te draaien, hiervoor moet uw wel alle benodigde kde-libs installeren (dat zijn grote paketten).
    **Is dit niet het geval lees dan de documentatie van tlswrap, met name de README en INSTALL.

Uploaden met Publisher

Als u voor het ontwerpen van uw website gebruik maakt van Microsoft Publisher, dan kunt u dit programma gebruiken om uw website te uploaden en automatisch wijzigingen bij te werken.

Voordat u uw site gaat publiceren, maakt u een FTP site aan in de FTP-locaties map:

• in het 'Bestand' menu klik 'Publiceer op het Web'.
    • in het 'Publiceer op het Web' dialoogvenster, in de 'Opslaan in' box, klik 'Toevoegen/wijzigen FTP-locaties' onder 'FTP-locaties'.
    • type de FTP site als volgt: 'ftp.uwdomein.tld', voor 'user ID' en 'wachtwoord' gebruikt u de gegevens zoals u die van ons ontvangen heeft, klik op 'OK'.
    • klik op 'OK'.
    Als u een website klaar heeft en u wilt deze publiceren (= FTP-en naar de server) doet u het volgende:
    • in het menu 'Bestand' klikt u op 'Publiceer op het Web'.
    • in de 'Opslaan in' box klikt u 'FTP-locaties'.
    • in de lijst met 'FTP-locaties' dubbelklikt u op de gewenste site.
    • vervolgens dubbelklikt u in de 'homedir' op 'html' en daarna op 'uwdomein.tld', waarin u uw website kunt publiceren.
    • klik op 'Opslaan'.
    De website zal nu op onze servers geplaatst worden. Als u later wijzigingen aanbrengt hoeft u alleen de stappen voor het publiceren opnieuw uit te voeren en worden deze automatisch online bijgewerkt.

P.S. Zorg ervoor dat de eerste pagina van uw website altijd de naam: 'index.htm' of 'index.htm' of 'index.php' heeft. Gebruik nooit spaties in bestandsnamen, eventueel kan een underscore '_' ter vervanging gebruikt worden.